واردات از چین
خرید از چین
حجم بالای تجارت با چین باعث شده تا بسیاری از فعالان اقتصادی به فکر واردات از این کشور باشند. با این حال، هنوز برای بسیاری از آنها چگونگی واردات از چین، روشها و هزینههای آن مورد سوال است.
وضعیت واردات از چین به چه صورت است؟از گذشتههای دور تا به حال کشور چین یکی از مهمترین شرکاء تجاری ایران محسوب میشده و در حال حاضر نیز حجم بالایی از صادرات و واردات ایران به این کشور اختصاص یافته است.
به عنوان مثال، آمارهای سه ماهه از تجارت در سال 98 نشان میدهد که این کشور هم در صادرات و هم واردات رتبه اول را در تجارت با ایران داشته است. به طوری که در این مدت به میزان 2 میلیارد و 300 میلیون دلار کالا از چین به ایران وارد شده و کمی بیش از این مقدار نیز از ایران به چین کالا صادر شده است.
در سالیان گذشته نیز آمارهای منتشر شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که معمولا دو کشور چین و امارات متحده عربی به ترتیب رتبه اول و دوم را در صادرات کالا به ایران دارند. آمارهای گمرک در سال 97 نیز حاکی از آن است که همچنان کالاهای چینی با اختلاف در صدر کالاهای وارداتی به ایران هستند.
کشورهای امارات متحده عربی، ترکیه، آلمان و کره جنوبی از جمله کشورهایی هستند که بعد از چین کالاهای آنها به ایران وارد میشود و در رتبههای بعدی جای میگیرند. در زمینه صادرات نیز آمارهای رسمی منتشر شده در سالیان گذشته نشان میدهد که معمولا صادرات به عراق در رتبه اول و بعد از آن چین در رتبه دوم قرار داشته است.
حجم بالای تجارت با این کشور آسیایی باعث شده تا بسیاری از تجار و فعالان اقتصادی به فکر واردات از چین باشند. به نحوی که در سالیان اخیر موضوعاتی مانند واردات لباس از چین یا واردات گوشی از چین به دغدغه بسیاری از تجار تبدیل شده است. با این حال، هنوز برای بسیار از این افراد چگونگی واردات کالا به کشور مورد سوال بوده و از آن اطلاع خاصی ندارند.
از طرفی، واردات از چین نیازمند تسلط بر برخی موضوعات مانند تسلط بر زبان چینی، اطلاع از قوانین و مقررات تجارت، نیازهای وارداتی در کشور، مراحل واردات کالا و برخی موضوعات دیگر است.
برای واردات از این کشور ابتدا باید بدانیم مهمترین کالاهای وارداتی از آن چه کالاهایی هستند. در واقع با این کار به نوعی میتوان به نیازهای وارداتی در داخل کشور نیز دست پیدا کرد و با استراتژی مناسبتری نسبت به انجام واردات اقدام کرد.
برای تجارت با هر کشور باید شناخت مناسبی از وضعیت بازار آن داشت که واردات از چین نیز از این قضیه مستثنی نیست. در این خصوص نیاز است که شما نسبت به کالاهای وارداتی پرطرفدار، کالاهای صادراتی پرطرفدار و نکات مهم در تجارت دو کشور ایران و چین آشنایی کامل داشته باشید.
میزان واردات از چین توسط ایرانهمانطور که اشاره شد کشور چین یکی از اصلیترین تامینکنندگان نیازهای وارداتی کشورمان محسوب میشود. به نحوی که در حال حاضر بخش زیادی از اقلام وارداتی ایران از این کشور وارد میشود. بررسی آمارهای مختلف نشان میدهد که به طور میانگین در 10 سال اخیر میزان واردات از چین توسط تجار ایرانی رشد بسیار چشمگیری داشته است.
یکی از دلایل این موضوع را میتوان وجود تحریمهای کشورهای غربی بر علیه ایران دانست. این در حالی است که کشور چین معمولا با این تحریمها همراهی نکرده و ارتباط تجاری و سیاسی خود را با ایران حفظ کرده است.
از طرفی نباید نادیده بگیریم که تولیدکنندگان چینی شناخت دقیقتری از بازار ایران و خصوصیات مشتریان ایرانی دارند. آنها معمولا کالاهایی را تولید میکنند که از جنبههای مختلف با نیازهای مشتری ایرانی سازگار است.
نمونه بارز این دست کالاها را میتوان خودروهای شاسی بلند چینی مثال زد که در غیاب رقبای اروپایی خود توانستهاند تا حد قابل توجهی بازار ایران را در دست بگیرند.
آنگونه که آمارهای تجارت بینالمللی روایت میکنند در حال حاضر بالای 25 درصد از نیازهای وارداتی کشورمان از طریق چین تامین میشود. پیشبینی میشود در آینده نزدیک با توجه به بحث قرارداد ایران و چین، این رقم فراتر از این مقدار نیز پیش برود.
آمارهای سازمان تجارت جهانی نشان میدهد که در سال 2017 ایران حدود 13.12 میلیارد دلار از چین کالا وارد کرده است که نسبت به سالهای گذشته رشد چشمگیر داشته است.
این میزان در سال 2018 اندکی افزایش یافته و نزدیک به 14 میلیارد دلار بوده است. نمودار زیر به خوبی روند افزایش واردات از چین را نشان میدهد.
میزان واردات از چین توسط ایران طی سالیان اخیر
انجام فرایند بازاریابی در صادرات و واردات یکی از اولین گامها برای تجارت با هر کشوری محسوب میشود. برخی از افراد در این زمینه صرفا به پارهای از اظهارات و شنیدهها در این خصوص اعتماد میکنند.
اگرچه این روش نیز تا حدودی میتواند به تجار تازهکار کمک کند. اما از آنجا که آمارهای رسمی تجارت با این کشور از سوی گمرک منتشر میشود، میتوان با نگاهی به آنها با دقت بیشتری نسبت به انجام واردات اقدام کرد.
همچنین وبسایت اتاق بازرگانی تهران نیز اطلاعات مفیدی در این خصوص ارائه میدهد. براساس این آمارها به طور کل میتوان لیست کالاهای وارداتی از این کشور را در چند گروه زیر خلاصه کرد:
قطعات صنعتی و ماشینآلات لوازم جانبی اتومبیل کاغذ قطعات و لوازم جانبی موبایل و کامپیوترمواد اولیه شیمیایی و معدنی قطعات ساختمانی و لوازم خانگیبرای بررسی بهتر لیست اقلام وارداتی از چین میتوان به برخی آمارهای بینالمللی در این خصوص مراجعه کرد. آمارها نشان میدهد که به عنوان مثال، در سال 2018 برخی محصولات از قبیل ماشینآلات صنعتی در صدر لیست کالاهای وارداتی از چین به ایران بود است.
لیست زیر براساس دادههای سال 2018 تنظیم شده که با سالیان قبل و بعد از خود نیز تفاوت چندانی ندارد. در این لیست 10 کالای وارداتی مهم ایران از چین نشان داده شده است.
: ماشینآلات و تجهیزات صنعتی 2.6 میلیارد دلار
: وسایل نقلیه 2.4 میلیارد دلار
: تجهیزات برقی و الکترونیکی 1.9 میلیارد دلار
: آهن و فولاد 657 میلیون دلار
: پلاستیک 511 میلیون دلار
: مواد شیمیایی 401 میلیون دلار
: تجهیزات پزشکی 379 میلیون دلار
: تجهیزات و مصالح ساختمانی 298 میلیون دلار
: کاغذ و مقوا 284 میلیون دلار
حداقل سرمایه برای واردات از چین چقدر است؟برای این کار نمیتوان یک سرمایه مشخص و محدود را تعریف کرد.حداقل سرمایه برای واردات از چین به فاکتورهای متعددی از قبیل میزان و حجم کالا، نوع کالا، چگونگی حملونقل و برخی موارد دیگر بستگی دارد. البته این موارد غالبا در واردات از تمام کشورها تاثیرگذار بوده است.
با این حال، از آنجا انواع و اقسام کالاهای مختلف از این کشور وارد میشود، لذا حداقل سرمایه برای واردات چین نیز تا حد زیادی به نوع کالای وارداتی و همچنین میزان نیاز به واردات بستگی دارد. در این خصوص باید هزینههای واردات کالا از چین را نیز در نظر بگیرید.
واردات جزئی از چینبا نگاهی به آمار کالاهای وارداتی از چین میتوان دریافت که بخش قابلتوجهی از آنها شامل قطعات و ابزارهای صنعتی هستند که بیشتر مورد استفاده برای کارخانجات و صنایع بزرگ هستند.
به طور دقیقتر میتوان اینگونه تحلیل کرد که بخشی از کالاهای وارداتی از این کشور شامل مواد اولیه مورد نیاز صنایع و کارخانجات، کالاهای واسطهای برای ساخت محصولات و ماشینآلات مورد نیاز است. با این حال، بسیاری از فعالان اقتصادی به دنبال واردات جزئی از چین برای پوشش دادن به برخی نیازهای خاص مصرفکنندگان ایرانی هستند.
از جمله این کالاها میتوان به موارد زیر اشاره کرد
موبایل و لوازم جانبی موبایل و کامپیوترقطعات و لوازم پلاستیکی وسایل مربوط به خیاطی کاغذ دیواری و موارد مشابه لوازم خانگی انواع وسایل روشنایی و لامپ انواع شیرآلات و اتصالات لولهکشی لباس مردانه و زنانه پارچه و انواع مختلف آن پیچ و مهرههزینه واردات از چین چگونه است؟
تجارت با چین و واردات از این کشور طرفداران زیادی در ایران دارد. در همین راستا یکی از سوالات پرتکرار بازرگانان تازهکار و واردکنندگان میزان و چگونگی هزینه واردات از چین است. چرا که واردکنندگان نیز انتظار دریافت یک سود منطقی از انجام این کار دارند و مادامی که هزینه آن بالا باشد، حاشیه سود نیز کاهش پیدا میکند.
در خصوص هزینه واردات از چین باید گفت که بخش قابل توجهی از این هزینهها به صورت کلی مربوط به واردات بوده و ارتباط چندانی با یک کشور خاص ندارد.
بهترین کالا برای واردات از چین چیست؛ پرسودترین کالاهای وارداتی از چین کدامند؟پاسخ به اینگونه سوالات تا حدی زیادی به قصد و نیت واردکننده از واردات کالا بستگی دارد. آیا او تولیدکنندهای است که برای تولید قطعات مورد نیاز خود به برخی مواد اولیه از چین نیاز دارد؟ آیا واردکننده صرفا برای پوشش دادن به نیاز بازار و تجارت اقدام به این کار میکند؟
حتی امکان دارد که افراد برای تکمیل کردن چرخه تولید خود به کالاهای واسطهای چینی نیاز داشته باشند. در صورتی که این اهداف از قبل مشخص شده باشد، به راحتی میتوان سود خوبی از انجام این کار به دست آورد. ضمن آنکه در رونقبخشی به فضای کسبوکار و برطرف کردن نیازهای کشور نیز سهیم بود.
اما به طور کل میتوان گفت که کالاهای وارداتی از چین در دو دسته کالاهای صنعتی و مصرفی جای میگیرند. کالاهای صنعتی که بیشتر مورد نیاز صنایع، کارخانجات و واحدهای تولیدی بوده و توسط این گروه از صنایع و کارخانجات به کشور وارد میشود.
این گروه از کالاها معمولا برای تکمیل فرایند ساخت یک کالای دیگر کاربرد داشته و به نوعی واردات تخصصی به شمار میروند. اما گروه دیگر از کالاهای وارداتی از چین به لوازم و مواد مصرفی شهروندان اختصاص دارد. طبعا میزان حداقل سرمایه برای واردات از این کشور بستگی به این دارد که کدام یک از این دو گروه کالایی را وارد کرد.
هزینه واردات کالا از چین به چه صورت است؟اصولا برای انجام هر نوع وارداتی از هر کشوری یک سری هزینهها مورد نیاز است که در زیر به آنها اشاره میکنیم و واردات از کشور مذکور نیز از این قاعده مستثنی نیست. با این حال، هزینه واردات میتواند بسته به موارد مختلف متغیر باشد.
از جمله آنکه آیا کالای مورد نظر نیاز به انبارداری و رفتن به آزمایشگاه دارد یا خیر. برخی از فعالان اقتصادی تصمیم میگیرند تا با استفاده از خدمات مشاوره واردات و صادرات هزینههای انجام این کار را تا حد قابلتوجهی کاهش دهند.
از طرفی، چگونگی وارد کردن کالا و انتخاب سیستم حملونقل در کنار قیمت کالای خریداری شده در کشور مبداء میتواند بر هزینه تمام شده واردات کالا تاثیرگذار باشد. لیست زیر بخشی از هزینههای واردات را نشان میدهد:
قیمت کالا خریداری شده در کشور مبداء هزینه بازرسی کالا هزینههای مربوط به گمرک ثبت سفارش و تخصیص ارز هزینه حملونقل هزینه مربوط به انبارداری کالا ترخیص کالا بیمه بارباید دقت کرد هر کدام از این هزینهها علاوه بر آنکه میتواند در موارد متعدد متغیر باشد، معمولا دارای تخفیفات و معافیتهایی نیز است. این تخفیفات غالبا برای واردات یک سری از کالاها و قطعات وجود دارد.
بهترین روش واردات از چین چه راهی است؟ایران دارای گمرکات، بنادر و فرودگاههای مختلفی در جهت صادرات و واردات کالا بوده و آمارها نشان میدهد بیشترین میزان واردت کالا از این کشور شرق آسیا از برخی گمرکات خاص صورت گرفته است.
به طوری که در چند ماهه نخست سال جاری، بیشترین میزان واردات از گمرک منطقه ویژه شهید رجایی به میزان بیش از 201 میلیون دلار بوده است. از جمله گمرکات مهم در تجارت با چین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بندر امام خمینی (ره)منطقه آزاد تجاری چابهارمنطقه ویژه بوشهر 1 غرب تهران گمرک منطقه ویژه شهید رجاییفرودگاه امام خمینی (ره)منطقه ویژه اقتصادی بم تهران امور وارداتبرای تجارت با کشور مذکور میتوان به روشهای مختلف دریایی، هوایی و زمینی اقدام کرد که در میان گمرکات فوق هر سه این روشها وجود دارند. انتخاب هر کدام از این روشها بسته به میزان هزینه، نوع کالا و هزینههای حمل کالا دارد.
به عنوان مثال، امکان دارد برخی از کالاهایی که مواد غذایی و خوراکی هستند زودتر به کشور وارد شوند، در حالی که پاره دیگری از کالاها اینگونه نیستند.
مشاوره واردات از چینپیچیدگی قوانین و مقررات تجاری، تغییر مداوم این قوانین، شرایط فرهنگی، سیاسی و اقتصادی حاکم بر کشور چین باعث شده تا تجارت با آن نیازمند تواناییها و مهارتهای مختلفی باشد.
از طرفی این کشور به عنوان یک تافته جدا بافته در نظام سیاسی و اقتصادی جهان به شمار میرود و بسیاری از ویژگیها و اصول حاکم بر بسیاری از کشورهای جهان بر این منطقه صدق نمیکند.
شاید با گفتن جمله که این جنس چینی هست، کمی در خرید کالا تامل کنید، اما تمام کالاهای چین، به اصطلاح جنس بُنجل چینی نیستند، بلکه بسیاری از آنها از مواد با کیفیت بالا ساخته شده است. چه بپذیریم چه نپذیریم، امروزه کشور چین توانسته با کمک نیروی کار ارزان و قیمت کم، محصولاتش را به بازار جهانی صادر کند. به همین دلیل سرمایهداران و واردکنندگان به فکر ورود کالای چینی به ایران میکنند، به خصوص بعد از تحریمهایی که دوباره به ایران برگشته است. اگر شما هم تصمیم دارید به این مسیر واردات قدم بگذارید، خواندن نکاتی که در اینجا گفته شده است، کمکتان میکنند.
واردات کالااز هر کشوری مراحلی دارد که باید آن را طی کرد.در ادامه با مراحل واردات کالا از چین آشنا خواهید شد.
قبل از هرچیزی باید ببینید کالایی که قصد واردات آن را دارید کالای مجاز است یا مشروط یا ممنوع. کالایی که وارد میکنید باید در دسته مجاز قرار بگیرد که در ادامه راجع به کالاهای پرسود وارداتی از چین برایتان خواهیم گفت.
مراحل واردات از چین
چند مرحله اصلی را برای واردات از این کشور به ایران باید بگذرانید. این مراحل عبارت است از:
انتخاب محصول
با توجه به شرایط کشور چین و همچنین شرایط واردات ایران، کالا را انتخاب کنید. در نظر داشته باشید کالایی که انتخاب کردید، ممکن است در شهرهای مختلف چین، با کیفتیهای متفاوت تولید شود. در نتیجه حواستان به کیفیت محصول مورد نظرتان نیز باشد.
انتخاب فروشنده
حالا باید کارخانه، تولید کننده و یا شرکت مورد نظر را اعتبار سنجی کنید. در چین فروشندهها چند دستهاند: تولید کننده، مونتاژ کننده، شرکتهای بزرگ و کوچک، شرکتهای وارد کننده. با توجه به گروه کالایی که انتخاب میکنید، فروشنده را میتوانید از طریق سرچ در وب سایتهای بیزینس تو بیزینس، مثل علی بابا پیدا کنید که اطلاعات تماس تولیدکنندههای چینی را بدست آورده و با آنها مکاتبه کنید.
دریافت مشخصات فنی و نمونه کالا
بهتر است برای آنکه از گول زدن برخی از فروشندگان چینی در امان بمانید، قبل از خرید، یک نمونه کالا دریافت کرده و به دقت آن را بررسی کنید. لیست قیمت هم در همین گیر و دار بگیرید. قابلیت خود را به عنوان یک ایرانی برای تخفیف گرفتن، فراموش نکنید. از آن در این مورد نیز استفاده کنید.
دریافت پیش فاکتور
قبل از دریافت پرفورما یا همان پیش فاکتور بر سر قیمت و نحوه پرداخت و تحویل کالا توافق کنید. همزمان از چند شرکت چینی معتبر، پیش فاکتور دریافت کنید و بهترین و مناسبترین آنها را برای خرید نهایی انتخاب کنید.
ارسال حواله
حالا باید بخشی از مبلغ را به صورت درآمد ارزی با دلار یا یوان حواله بزنید تا در صورت عدم موجودی کالا، تولید کننده اقدام به تولید کالای مورد نظر شما کند.
ثبت سفارش
تا چند سال قبل، ثبت سفارش، قبل از ورود کالا انجام میشد تا روند ترخیص زودتر انجام شود. اما در حال حاضر برای ثبت سفارش باید شماره قبض انبار را داشته باشید. بعد از ثبت سفارش کد اظهار کالا باید به سیستم گمرک ابلاغ شود که معمولا حدود یکی دو روز زمان میبرد.
دریافت اطلاعات گمرکی
در اینجا باید از تعرفه گمرکی و شرایط ورود کالا به کشور باخبر باشید. هزینههای گمرکی و حمل و نقل را در نظر بگیرید و قیمت نهایی کالا را محاسبه کنید. قیمت نهایی تمام هزینههای کالا از خرید تا ترخیص و حمل و نقل است.
ترخیص کالا
در این مرحله ثبت سفارش انجام میشود که برای این کار نیاز به کارت بازرگانی دارید. اگر کالای شما نیاز به استاندارد اجباری داشته باشد، به آزمایشگاه فرستاده میشود و اگر باید از نهاد یا ارگانی خاصی مجوز ورود بگیرد، در این مرحله انجام میشود. برای ترخیص شما به قبض انبار، بارنامه، پکینگ لیست، پیش فاکتور، و گواهی مبدا نیاز خواهید داشت.
خرید و ترخیص کالا از چین
خرید و ترخیص کالا یک فرایند پیچیده و زمانبر است که در این میان، راهنمایی از شرکت بازرگانی معتبر به شما کمک خواهد کرد. در ابتدا باید با طرف چینی خود مذاکره کنید و بعد از توافق بر سر قیمت، تعداد کالا، زمان تحویل و روش حمل و .. قرارداد را منعقد کنید. سپس قبل از ارسال محموله، کالا را از نظر کیفیت و سلامت و اصالت همان چیزی که سفارش داده بودید بررسی کنید. بعد از دریافت پیش فاکتور محموله را به گمرک چین منتقل میکنید. حالا روال تشریفات گمرکی چین و حقوق گمرکی را طی کرده و محموله را آماده ارسال به گمرک ایران میکنید. معمولا کالاهای وارداتی چینی در گمرک بندرعباس ترخیص میشوند.
هزینه واردات از چین
هزینهای که برای شما در این مسیر آب میخورد به موارد زیادی بستگی دارد. هزینهها شامل خرید کالا در مبدا که فوب کالا نامیده میشود، هزینههای حمل و نقل، انبارداری، باربری، تخلیه، کارشناسی کالا و… است. جمع هزینههای زیر، قیمت واردات کالا را به شما میدهد.
قیمت خرید کالا از کارخانه چین که معادل حواله یوان و کارمزد آن است.
هزینه برداشت کالا از کارخانه تا بندر یا فرودگاهترخیص از گمرک چین و حمل هوایی یا دریایی به گمرک ایرانترخیص کالا از گمرک ایرانخروج از گمرک ایران و حمل تا انبار موردنظر
با جمع مبالغ فوق، هزینه واردات از چین را میتوانید محاسبه کنید.
مشاوره واردات از چین
بهترین کالا برای واردات، کالاهایی مانند دارو، وسایل مصرفی مثل دستکش، تجهیزات پزشکی، وسایل الکترونیکی، لوازم دیجیتال، وسایل کشاورزی، پوشاک، کیف و کفش است. این کالاها جزو پرسودترین کالاهایی است که میتوانید از چین وارد کنید.
میزان سرمایه لازم برای واردات، با توجه به زمینه فروش کالای چینی شما در بازار ایران دارد. کیفیت کالای چینی در شهرهای مختلف چین و تولیدکنندههای مختلف، متفاوت است. بنابراین قبل از خرید حتما مطمئن شوید کالا و تولیدکنندهای که انتخاب کردید، حتما کیفیت مورد نظر شما تامین کند. بیشتر از آن که سرمایه مهم باشد، بازارسنجی شما و نیاز مشتریان شما اهمیت دارد.
بهتر است قبل از هر چیز با فرهنگ بازار چین آشنا شوید. دانستن زبان چینی نیز در این مسیر به شما کمک خواهد کرد.
تنظیم یک قرارداد که تمام جزییات از شرایط پرداخت تا نحوه حمل گرفته، بین تولید کننده چینی و شما که یک خریدار ایرانی هستید، باعث میشود ریسک معامله و اختلاف نظر بین دو طرف به حداقل برسد.
برای خریدهای عمده، حمل دریایی و دریافت با کانتینر مناسبترین گزینه است. اما برای واردات جزئی حمل هوایی، سریعتر و امنیت بیشتری دارد.
جمع بندی
همچنان واردات از چین حجم بسیار زیادی دارد و نمیتوان با قطعیت گفت تمام کالاهای وارد شده بیکیفیت هستند؛ چراکه محصولات کمپانیهای بزرگ دنیا نیز در چین تولید میشود. اما واردات از چین شرایط و ضوابطی دارد که باید رعایت کنید و بدانید اگر قرار است سرمایهگذاری کنید باید روی چه محصولاتی باشد.